motovun2207231

U 25 godina ispišu se cijele povijesti, a motovunska povijest ispunjena je nezaboravnim ljudima i pričama kojima je posvećena ovogodišnja proslava velike četvrtstoljetne obljetnice. Svečanu su priliku svojim prisustvom obilježili tako brojni dugogodišnji prijatelji festivala, a publici su se na motovunskom trgu pridružili i čuveni, donedavno izgubljeni, festivalski propeleri, pod čijim zaštitnim znakom ovaj festival plovi već četvrt stoljeća.

Priča o propelerima seže do najranijih dana festivala, kada su ti veliki šareni putokazi svake godine s vrha brda širili dobre vibracije i pozivali putnike da se pridruže maloj filmskoj oazi koju su ondje stvorili ljubitelji filma i dobre zabave željni bijega od užurbane svakodnevice. Nakon dvadeset godina vjerne službe, propeleri su nestali. No ovo izdanje, na kojem se okupljaju najstariji prijatelji, nije moglo proći bez njih i odmetnuti propeleri napokon su se vratili na motovunsko brdo. „Vrijeme je da im ponovno damo vjetar u leđa!“ uzviknuli su direktor festivala Igor Mirković i selektorica glavnog programa Milena Zajović te se s nostalgijom prisjetili festivalskih početaka.

Priliku su iskoristili i kako bi se zahvalili brojnim legendarnim i dragim ljudima koji su kroz četvrt stoljeća udahnuli karakter i dušu ovom veselom festivalu, kao i nekim novim imenima. Među počasnim gostima festivala koji su tu bili od njegovih prvih koraka našli su se tako i utemeljitelj MFF-a Rajko Grlić, kultni glumac Zlatko Burić Kićo, producent Nenad Puhovski i slovenski redatelj i velikan jugoslavenskog crnog vala Karpo Godina.

Posebno toplu zahvalu organizatori su uputili festivalskim posjetiocima i kamperima „koji su unatoč svim olujama podigli šatore da bi još jednom bili s nama“. „Sada je vrijeme da svi zajedno razbudimo naše uspavane divove“ rekla je Milena Zajović i pozvala razdraganu publiku da podignu u zrak svoje propelere i zašarene trg motovunskim bojama. „Vrijeme je da se ponovno zavrte, za 25 godina Motovuna i za sve nove avanture!“ riječi su kojima je Igor Mirković pozdravio okupljene i proglasio festival otvorenim.

Na pozornicu se potom popeo finski glumac Jussi Vatanen i najavio film otvaranja Palo lišće Akija Kaurismäkija, čiji je film Juha 1999. otvorio prvi motovunski festival. Ova sumorno romantična komedija četvrti je dio radničke trilogije majstora finskog apsurda i melankolije, a ovjenčana je i nagradom žirija u Cannesu.

Za one koji nisu mogli dočekati službeni početak festivala, program je počeo već u petak, rasprodanom projekcijom kultnog njemačkog filma Trči, Lola, trči, a druženje se nastavilo i naredni dan otvaranjem izložbe fotografija o 25 godina Motovuna.

„Festival su uvijek ljudi. I mene najviše veseli kad imamo sve te ljude uz sebe. Drage prijatelje i one koji su i prije bili s nama te su ostavili svoj trag na festivalu. Vjerujem kako je njihovo prisustvo ovdje jamac da će sljedeći dani biti ispunjeni istom emocijom kojom je bilo ispunjeno i posljednjih 25 godina“ komentira Igor Mirković.

Ovogodišnji festival održava se od 22. do 24. srpnja u Motovunu te od 26. do 29. srpnja na Petehovcu u Gorskom kotaru.

Tekst: Press
Fotografije: Samir Ceric Kovacevic

PODJELITE ČLANAK!
Pin It

FOTO: DALMACIJA

Oglašavanje - Reklama

FOTO: ZAGREB

Oglašavanje - Reklama

FACEBOOK

PREPORUKA ZA ČITANJE

Pretraživanje

Kontakti

PartyHR, Vaša party zona! Portal PartyHR posvećen je mnogim stvarima koje čine zabavu, o ljudima koji ju stvaraju i atmosferi koja ju prati.

U današnje vrijeme teško da se netko može zamisliti bez izlazaka, pa bili oni fini, burni, dnevni ili noćni, sve je to postalo kao jedan opijum koji danas ljude opušta i stvara im užitak.

Kontaktirajte nas:
Press služba: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Uredništvo: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Foto služba: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Marketing: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Marketing  Impressum  Uvjeti korištenja  Kontakt

FOTO: ZAGREB

FOTO: ISTRA

FOTO: OSTALO