Približava nam se još jedno peto riječko godišnje doba, a ove će godine biti posebno veselo jer će gradom po jubilarni 30. put prodefilirati najpoznatija i najšarenija povorka u Hrvatskoj - Međunarodna karnevalska povorka Riječkog karnevala. Očekuje se da će slavljeničku povorku pohoditi, već tradicionalno, peteroznamenkasti broj sudionika u više od 100 karnevalskih grupa, ali i nemjerljivi broj gledatelja, kako na Korzu, pred TV ekranima, tako i onih koji ju prate putem direktnog internetskog prijenosa. Pripreme su u tijeku, razrađuju se programi, šivaju se kostimi... zahuktava se još jedna neponovljiva, najluđa zabava u Europi.

TRADICIJA DUGA ŠEST STOLJEĆA
Maškarana okupljanja i proslave na Korzu i po gradu imaju povijest puno dužu nego što se smatra, a povremeno su iz raznih razloga bila odgađana i zabranjivana. Dokaz o vremešnosti karnevala upravo je jedna takva zabrana, dokument iz 1449. godine - odredba Gradskog vijeća kojom se zabranjuje prekrivanje lica maskom (s izuzetkom gostiju maskiranog plesa u Kaštelu), što se tada strogo kažnjavalo. Odredbom se pokušalo održati javni red i spriječiti slobodno kritiziranje vlasti, ali povijest svjedoči da je karneval pobijedio sve zapreke i (p)ostao praznik veselja, duhovitog i često kritičkog komentiranja tekućih događaja, mogućnost da svi bar na kratko budu što žele.

ROĐENDAN KARNEVALA NA KORZU
Nakon godina najrazličitijih organiziranih i spontanih maškaranih slavlja, karnevalskih zgoda i nezgoda, slavnih i povijesnih ličnosti, elementarnih nepogoda, povremenih zabranjivanja... 1982. godine Korzom ponovno organizirano prolazi karnevalska povorka, a obnovljeni Riječki karneval u najboljem svjetlu nastavlja višestoljetnu tradiciju maškaranja u primorskim krajevima Hrvatske i uvrštava Rijeku među najznačajnije europske i svjetske karnevalske gradove.

Riječki karneval se tako našao na listi 500 najvažnijih zbivanja u Europi - Top 500 European Events, Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu, uvršten je u knjigu "501 must be there events", a Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu "Zlatno turističko srce" kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe u 2009. godini.

Proslavom 30. godine Međunarodne karnevalske povorke slavi se i duga riječka karnevalska tradicija i slobodni duh Riječkog karnevala, koji je teško može opisati ili u potpunosti dočarati riječima, fotografijama ili televizijskim prijenosom, zato vas sve pozivamo:

BUDI ŠTO ŽELIŠ! DOĐI NA RIJEČKI KARNEVAL!

PROGRAM RIJEČKOG KARNEVALA 2013.
18.01. IZBOR KRALJICE RIJEČKOG KARNEVALA I PRIMOPREDAJA KLJUČA GRADA
02.02. DJEČJA KARNEVALSKA POVORKA
10.02. MEĐUNARODNA KARNEVALSKA POVORKA

Izvor: Press

PODJELITE ČLANAK!
Pin It

FOTO: DALMACIJA

Oglašavanje - Reklama

FOTO: ZAGREB

Oglašavanje - Reklama

FACEBOOK

PREPORUKA ZA ČITANJE

Pretraživanje

Kontakti

PartyHR, Vaša party zona! Portal PartyHR posvećen je mnogim stvarima koje čine zabavu, o ljudima koji ju stvaraju i atmosferi koja ju prati.

U današnje vrijeme teško da se netko može zamisliti bez izlazaka, pa bili oni fini, burni, dnevni ili noćni, sve je to postalo kao jedan opijum koji danas ljude opušta i stvara im užitak.

Kontaktirajte nas:
Press služba: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Uredništvo: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Foto služba: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Marketing: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Marketing  Impressum  Uvjeti korištenja  Kontakt

FOTO: ZAGREB

FOTO: ISTRA

FOTO: OSTALO